mmlogo
1eind
24


 

 

De verzoening tussen computer en video

Alles over een SDI-netwerk

 

Computers en video, dat was altijd een lastige kwestie, want de output van een grafische kaart is niet vanzelf video. Maar in het laatste decennium is er veel veranderd, met name door de productlijn van Blackmagic Design. Blackmagic Design kwam als eerste met high-end videokaarten voor Mac en PC tegen revolutionair lage prijzen, kaarten die moeiteloos integreren met Final Cut, Premiere, After Effects, Combustion, noem maar op. Je hoefde maar een kaartje in je computer te duwen om uncompressed van en naar je SDI-netwerk te gaan. Computers en harddisks zijn nu meer dan snel genoeg, dus technisch zijn de barrieres weg. De overgang naar HD ging dan ook een stuk gemakkelijker, en zelfs van 2K filmmontage kijkt niemand meer op.

Integratie DVI, HDMI en DisplayPort in SDI netwerk
Maar hebben recente standaarden zoals HDMI de traditionele kloof tussen computer en video dan niet helemaal gedicht? Is er nog wel markt voor SDI videohardware? Je zou denken van niet, ook DisplayPort belooft meer beeldkwaliteit dan we met SDI gewend zijn. Maar die markt is er wel degelijk. SDI is wereldwijd nog steeds de standaard voor video- en audionetwerken, en Blackmagic Design speelt hier slim op in. En inderdaad, we zien dat het bedrijf in korte tijd een aantal producten op de markt heeft gebracht, met name Mini Converters, welke een integratie van DVI- HDMI- en DisplayPort apparatuur in SDI-netwerken eenvoudig en betaalbaar maken. Alles over een snel SDI-netwerk, dat is wat je wilt natuurlijk, vandaar de nieuwe generatie Videohubs en ook DVI Extender.

Computer-output wordt video-output met DVI Extender
Met DVI Extender kun je de output van je grafische kaart zonder verlies over 3Gbit SDI naar een HDLink Pro voeren, inclusief audio. En daar sluit je dan gewoon een DVI-, HDMI- of Displayport-monitor op aan, en ook nog eens je audio-boxen. Een Videohub ertussen, en diezelfde monitor kan moeiteloos op een PAL- of HD-videobron worden geschakeld. Omgekeerd kun je DVI Extender ook meteen SDI video laten genereren. Erg handig. Hiermee vervalt definitief het aloude onderscheid tussen video-output en computer-output, tussen video-monitor en computer-monitor.

The proof is in the pudding
Het lijkt bijna te mooi om waar te zijn, maar 'the proof is in the pudding'. Bij Mediamachine 'hangen' computers, monitoren, Digibeta en andere apparatuur samen op een centrale Studio Videohub matrix die vanaf elke computer in het ethernet-netwerk kan worden bediend. Er is zelfs een beamer op aangesloten. Je prikt er met een Mini Converter zo een HDMI-camera bij. En als het nodig is hebben we Mini Converters van SDI naar Optical Fiber en vice versa, voor de lange afstand. Ideaal voor grote installaties maar ook voor evenementen. Daar hebben die doosjes zich nu al bewezen.

 

 


10
eindstaart